četrtek
23.11.2017
Refresh
14:00

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Znanje
Razkrite informacije o novem iPhonu?
Cena za novi iPhone X se po neuradnih informacijah pričakuje med 999 USD in 1200 USD. Cena za novi iPhone X se po neuradnih informacijah pričakuje med 999 USD in 1200 USD. (Shutterstock)
Jernej Horvat
pon, 11.09, 16:57

Urednika dveh ameriških spletnih medijev, 9to5Mac in Macrumors, sta prek e-pošte prejela sumljivo URL povezavo, za katero se je skrival dostop do uradne verzije operacijskega sistema iOS 11, imenovane GM. Kratica se nanaša na programsko opremo, ki je točno v takšni obliki, kot bo na voljo javnosti. Ni bilo potrebno veliko časa, da so se z brskanjem po kodi razkrile vse težko pričakovane novosti.

Apple bo glede na dostopne informacije predstavil tri nove modele pametnega telefona iPhone. Oblikovno podobna letošnji generaciji bosta pametna telefona iPhone 8 in 8 Plus. Modela sta enakih dimenzij kot obstoječa 7 in 7 Plus, s tem da se pričakuje stekleno ohišje namesto aluminijastega. Razlog za takšno odločitev je možnost brezžičnega polnjenja naprav.

V središču pozornosti je iPhone X. Tretji model z novo obliko bo predstavljal vrh Applove ponudbe pametnih telefonov. Naziv telefona se nanaša na deseto obletnico, ki jo iPhone praznuje letos. Prva omembe vredna novost je 5,8-palčni OLED zaslon. Tako kot za nekatere ostale predstavljene pametne telefone letos se tudi za iPhone X napovedujejo tanke stranice. Iz posredovane kode za iOS 11 je razvidno, da resolucija zaslona znaša 1125 X 2436. Omenjena je tudi tehnologija True Tone, ki so jo pri Applu prvič predstavili pri modelu iPad Pro. S pomočjo senzorjev naprava zaznava svetlobo okolice in temu primerno prilagodi barvni spekter zaslona. Če se nahajate v prostoru, kjer prevladujejo tople barve, bo tudi zaslon na iPhonu ustrezno prilagodil prikazane barve.

Apple bo glede na dostopne informacije predstavil tri nove modele pametnega telefona iPhone.

Z razkritjem so se potrdile tudi špekulacije o slovesu gumba Home, ki je bil prisoten ob spodnjem robu zaslona vse od prve generacije iPhona. En del aktivnosti, kot je na primer priklic virtualne asistentke, se bo prenesel na stranski gumb. Namesto čitalnika prstnega odtisa, ki je bil prav tako prisoten na gumbu Home, bo uporabljena tehnologija prepoznavanja obraza Face ID. Med drugim bo telefon možno odkleniti brez potrebe, da se obraz poravna s kamero nad zaslonom.

Kot so razkrivale fotografije iz razvojne verige, je na hrbtni strani umeščena dvojna kamera. Leči sta namesto horizontalno, kot sta postavljeni pri modelu iPhone 7 Plus, nameščeni vertikalno. Razlog za to je izpopolnjena tehnologija, ki bo izboljšala integracijo aplikacij z obogateno resničnostjo. Apple z novim iOS 11 prinaša cel spekter orodij, s katerimi razvijalci lahko hitreje in lažje razvijajo aplikacije, ki s pomočjo kamere prikazujejo digitalne elemente neposredno v uporabnikovi okolici.

Poleg novega modela iPhone X je na voljo tudi nekaj informacij o ostalih Applovih produktih. Apple Watch Series 3, nova generacija Applove pametne ure, se kot kaže ponuja z možnostjo povezave na mobilno omrežje. Pričakovati je tudi predstavitev nove generacije Apple TV z možnostjo ogleda vsebin v resoluciji 4K. Uradno se dogodek prične jutri ob 19. uri po evropskem času. Ogled je možen prek Applove spletne strani z brskalnikom Safari na Applovih napravah z operacijskima sistemoma iOS ali macOS ter brskalnikom Microsoft Edge na računalnikih z operacijskim sistemom Windows 10.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Znanje


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor