ponedeljek
11.12.2017
Refresh
16:02

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Svet
Zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju senator Franken napovedal odstop
Franken je že drugi član zveznega kongresa, ki je odstopil pod pritiskom obtožb o spolnem nadlegovanju. Franken je že drugi član zveznega kongresa, ki je odstopil pod pritiskom obtožb o spolnem nadlegovanju. (Jonathan Ernst/Reuters)
Be. B., STA
čet, 07.12, 19:24

Washington - Ameriški zvezni senator Al Franken je danes pred kolegi za govorniškim odrom dejal, da bo v naslednjih tednih odstopil s položaja. Razlog so obtožbe o spolnem nadlegovanju žensk; pritisk na demokrata se je povečal včeraj, ko je njegov odstop zahtevalo sedem njegovih senatnih kolegic.

Frankenov odstop ne bo spremenil razmerja moči v zveznem senatu, saj bo demokratski guverner iz Minnesote Mark Dayton na njegov položaj začasno imenoval drugega demokrata ali demokratko, ki bo zastopala državo ob demokratski senatorki slovenskega rodu Amy Klobuchar.

Po Weinsteinovem škandalu nove obtožbe in odstopi

Franken je že drugi član zveznega kongresa, ki je odstopil pod pritiskom obtožb o spolnem nadlegovanju po izbruhu škandala hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina, ki je iz sveta zabave metastaziral tudi v politiko.

Pred Frankenom je v ponedeljek odstopil demokratski kongresnik iz Michigana John Conyers. Demokratska stranka si je z odstopom obeh politikov, ki sta bila obtožena nadlegovanja in v primeru Conyersa tudi spolnih napadov, postavila moralno podlago, da zahteva podobno od republikancev.

Vse več je ameriških analitikov, ki ugibajo, da se bo potem povečal tudi pritisk na predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki ga je več žensk obtožilo spolnih napadov in nadlegovanja. Vendar pa se Trump za to ne zmeni in je celo podprl Roya Moora, obtoženega spolnega nadlegovanja in zalezovanja mladoletnic, ki je v tekmi za senat. Tako je v zadrego spravil predstavnike Bele hiše, ki ne znajo odgovoriti na vprašanje, kako je lahko nekdo, ki preži na mladoletnice, boljši senator od demokrata.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Svet


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor