sobota
25.11.2017
Refresh
06:06

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Svet
Južna Koreja je predlagala vojaške pogovore s Severno Korejo
Demilitarizirana cona med Južno in Severno Korejo. Demilitarizirana cona med Južno in Severno Korejo. (Kim Hong-Ji/REUTERS)
Ka. M., STA
pon, 17.07, 12:35

Seul – Južna Koreja je svoji severni sosedi predlagala nove vojaške pogovore, ki naj bi pripomogli k umiritvi napetih odnosov na Korejskem polotoku. Pogovori naj bi se začeli v petek na severnokorejski strani obmejnega mesta Panmunjom, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencija sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo.

Na južnokorejski strani še čakajo na odgovor Pjongjanga. V primeru realizacije bo šlo za prve pogovore visokih vojaških predstavnikov od leta 2015.

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodali v Seulu, je cilj pogovorov prekiniti »sovražna ravnanja« vzdolž vojaške demarkacijske črte med obema državama, ki ju ločuje 4 kilometre široko tamponsko območje. Da je dialog s Severno Korejo ključen za trajen mir na Korejskem polotoku, je v svojem nedavnem govoru v Berlinu povedal tudi južnokorejski predsednik Mun Dže-in, poroča BBC.

Severna Koreja s svojimi testi svojega orožja, tudi jedrskega, skrbi ne povzroča zgolj svojim sosedom, ampak kar celemu svetu. Kot smo že pisali, je 4. julija Severna Koreja kljub mednarodnim sankcijam prvič poskusno izstrelila medcelinsko raketo.

Hkrati je Rdeči križ v Seulu predlagal ločeno srečanje, na katerem naj bi govorili o ponovni združitvi družin, ki so ločene vse od korejske vojne med leti 1950 in 1953. Ti pogovori naj bi se začeli 1. avgusta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Svet


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor