torek
12.12.2017
Refresh
16:48

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Svet
Iz oči v oči z novo grozečo jedrsko katastrofo
Če ni popolnoma jasno, kaj bi rad z besednimi udarci dosegel Donald Trump, je popolnoma jasno, česa si želi Kim Džong Un: rad bi samo ostal na oblasti. Če ni popolnoma jasno, kaj bi rad z besednimi udarci dosegel Donald Trump, je popolnoma jasno, česa si želi Kim Džong Un: rad bi samo ostal na oblasti. (AFP)
Zorana Baković
pet, 11.08, 18:00

»Mi smo pripravljeni!« je pred novinarji izjavil obrambni minister James Mattis v četrtek, ko je v Kaliforniji obiskal pred kratkim ustanovljen organ, namenjen pospešenemu vključevanju novih tehnologij v ameriško vojsko.

Mattis ni hotel odgovoriti na vprašanje, o katerih možnostih razmišlja. »Sovražniku ne bom povedal, kaj nameravamo narediti,« je rekel. Tako ostaja dilema o tem, ali je vojaški spopad na Korejskem polotoku zdaj neizogiben ali še vedno ostaja nekaj možnosti za nekakšno diplomacijo.

Nova rdeča črta

Napetosti so se še okrepile, ko je ameriški predsednik Donald Trump v torek zagrozil Severni Koreji, da se bosta nanjo usula »ogenj in bes, kakršnih svet do zdaj še ni videl«. Če sklepamo po razlagah njegovih najbližjih sodelavcev, je tako pravzaprav hotel »govoriti z jezikom, ki ga (vodja) Kim Džong Un razume«, kar ne pomeni, da ga je res nameraval raketirati. To je bila namreč še ena rdeča črta, ki jo je Trump zarisal v geostrateškem pesku. Kim Džong Un jo je prestopil, ko je odgovoril z grožnjo, da bo v okolico Guama, kjer so ameriška vojaška oporišča, poslal rakete.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Svet


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor