sreda
13.12.2017
Refresh
17:30

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Svet
Iran računa na podporo Evrope
Za Teheran in prihodnost iranskega jedrskega sporazuma je mnenje (evropskih) podpisnic velikega pomena. Za Teheran in prihodnost iranskega jedrskega sporazuma je mnenje (evropskih) podpisnic velikega pomena. (Raheb Homavandi/Reuters)
Ka. M., STA
čet, 12.10, 13:42

Iran v sporu glede iranskega jedrskega programa z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom še posebej računa na podporo Evrope. To je po srečanju z britanskim zunanji ministrom Borisom Johnsonom v Londonu poudaril prvi mož iranske Organizacije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi, iranske medije povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Pomembno je tudi, da se bodo Evropejci postavili na stran Irana tudi v primeru, če se bo spor z ZDA zaostril, je poudaril Salehi.

Po ocenah poznavalcev so za Teheran večjega pomena odzivi drugih pogajalskih partnerjev, torej Kitajske, Nemčije, Francije, Velike Britanije in Rusije, kot pa skorajšnja odločitev ameriškega predsednika glede mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015.

Po pričakovanjih naj bi Trump še ta teden predstavil svoje stališče o tem, ali iranska vlada izpolnjuje mednarodni sporazum, saj se v nedeljo izteče rok, ko mora predsednik ZDA s svojim mnenjem seznaniti ameriški kongres.

Iz Velike Britanije so danes ponovno poudarili pomen sporazuma z Iranom in potrdili svojo zavezanost k njegovemu uresničevanju. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo v primeru, da ZDA odstopijo od sporazuma, je tiskovni predstavnik britanske premierke Therese May odgovoril, da britanske oblasti o tem ne želijo ugibati.

Spoštovanje – da, a ne za vsako ceno

Saleh je ob tem danes še poudaril, da mednarodni sporazum iz leta 2015 ni samo rešil spora z Iranom in da je njegova dodatna vrednost v tem, da lahko služi kot zgled za reševanje drugih mednarodnih sporov.

»Želimo spoštovati sporazum, a ne za vsako ceno,« je še dejal mož iranske Organizacije za jedrsko energijo. Kako se bo Iran odzval v primeru, če bodo ZDA odstopile od sporazuma, bo po besedah Salehija odvisno od tega, kakšna točno bo Trumpova odločitev.

Iranski predsednik Hasan Rohani je v sredo predsednika ZDA že označil kot poraženca v sporu. »Če nekdo izstopi iz mednarodne pogodbe, je poraženec on in ne tisti, ki tega ne stori,« je izjavil. Dodal je, da bo potem potrebno preveriti, kdo je podla država na svetu. ZDA so v preteklosti Iran večkrat označila kot podlo državo in del osi zla, še navaja dpa.

O iranskem jedrskem sporazumu se je z Delovim dopisnikom v ZDA Sebastijanom Kopušarjem pogovarjal urednik Delo.si Andrej Miholič.Icon mail Icon facebook Icon twitter
Svet


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor