četrtek
23.11.2017
Refresh
14:00

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Svet
UNHCR načrtuje nov zbirni center v Libiji
Razmere v enem izmed tako imenovanih centrov proti ilegalnemu priseljevanju v Tripolisu. Razmere v enem izmed tako imenovanih centrov proti ilegalnemu priseljevanju v Tripolisu. (Hani Amara/Reuteers)
Damijan Slabe
tor, 12.09, 18:00

Urad visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) naj bi po poročanju tiskovnih agencij v Libiji načrtoval nov zbirni center za begunce. To bo samo kaplja v morje, je dejal posebni odposlanec urada za centralno Sredozemlje Vincent Cochetel.

Nedavni sporazum med nekaterimi evropskimi in afriškimi državami, s katerim naj bi si Evropska unija menda prizadevala omiliti posledice begunske krize, ustaviti ilegalno tihotapljenje in preprečiti množična utapljanja beguncev v Sredozemskem morju, je po oceni visokega komisarja ZN za človekove pravice Zeida Ra'ada al Husseina razmere samo še poslabšal. Evropa zdaj, namesto da bi iskala človeka dostojne rešitve za pogosto prisilno zaprte in mučene begunce, ki so obtičali v vse boj katastrofalnih libijskih razmerah, vse pogosteje celo namerno molči o truplih, najdenih na libijskih obalah ali v puščavskem pesku. Libijske mrtvašnice so po besedah Zeide prepolne, razen družin, ki v obupu iščejo sledi za svojimi izginulimi člani, pa to očitno nikogar več ne zanima.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Svet


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor