sreda
13.12.2017
Refresh
17:30

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Svet
Revoltirana anketa: Odločni da neodvisni Kataloniji
Katalonske sanje o neodvisnosti imajo v slovenski javnosti očitno veliko simpatizerjev. Katalonske sanje o neodvisnosti imajo v slovenski javnosti očitno veliko simpatizerjev. (Reuters)
A. M.
čet, 12.10, 14:00

V tokratni revoltirani anketi smo vas po referendumu o neodvisnosti Katalonije, ki je pred slabima dvema tednoma potekal v severovzhodni španski pokrajini, spraševali, ali bi morala slovenska vlada priznati neodvisnost Katalonije, če bi se tamkajšnja regionalna vlada odločila za njeno razglasitev. Sodeč po rezultatih slovenska javnost močno simpatizira z osamosvojitvenimi težnjami katalonskega naroda, vsekakor precej bolj od vlade Mira Cerarja, ki sledi uradni politiki evropskih institucij, da gre za notranje zadeve Španije.

Katalonski premier Carles Puigdemont v torkovem nastopu v regionalnem parlamentu v Barceloni sicer kljub pričakovanju mnogih ni razglasil katalonske samostojnosti, češ da je treba pred tem dati še eno priložnost dialogu z Madridom, če pa bi se za to potezo vendarle odločil, bi slovenska vlada po mnenju kar devetih desetin anketirancev morala priznati novoustanovljeno državo. Več kot tri četrtine (78 odstotkov) vseh anketirancev verjame, da bi to morala storiti nemudoma po razglasitvi neodvisnosti, nadaljnjih 11 odstotkov pa jih verjame, da bi to sicer morala storiti, a šele po tem, ko bi ta korak naredile tudi druge države.

Nasprotniki priznanja katalonske neodvisnosti so torej v izraziti manjšini (11 odstotkov), pri čemer se delijo približno na pol med tiste, ki verjamejo, da si Katalonci sploh ne zaslužijo svoje države, in tiste, ki na to vprašanje gledajo nekoliko bolj oportunistično in priznanju nasprotujejo predvsem zato, ker bi to po njihovem mnenju po nepotrebnem poslabšalo odnose med Ljubljano in Madridom.

Kako kakovostna je slovenska hrana?

V novi anketi pa vas pred prihajajočim svetovnim dnevom hrane sprašujemo, ali zaupate v kakovost slovenske hrane. Odgovorite in utemeljite svoje mnenje v revoltirani anketi.

 


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Svet


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor