sobota
25.11.2017
Refresh
06:06

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Šport
Izjemni Dončić je tudi najstnik, ki gleda risanke (VIDEO)
Luka Dončić (na fotografiji) je dragulj, za katerega je samo nebo meja, pravi selektor slovenske reprezentance Igor Kokoškov. Luka Dončić (na fotografiji) je dragulj, za katerega je samo nebo meja, pravi selektor slovenske reprezentance Igor Kokoškov. (Ozan Kose/AFP)
Mojca Finc
sre, 13.09, 15:14

Istanbul – Po slovenski zmagi v četrtfinalu proti košarkarski reprezentanci Latvije sta pred novinarje v Istanbulu sedla selektor Igor Kokoškov in prvi mož ekipe Goran Dragić. Ogledala sta si statistiko tekme na papirju, strnila misli in na novinarski konferenci spregovorila za sedmo silo.

»Uvrstitev v polfinale je velik uspeh za državo, ekipo, trenerje, igralce. Tekma je bila fizično težka, vedeli smo, da bo tako, a opravili smo odlično delo. Dosežek je rezultat ekipnega dela. Čestitam soigralcem in trenerjem,« je povedal Dragić.

Kokoškov je dodal, da so se tekme lotili z enakim pristopom kot vseh predhodnjih. Pohvalil je tudi latvijsko moštvo, poudaril njihovo kakovost. »V mnogih pogledih me je tekma spominjala na tisto v NBA. Latvijsko moštvo krasi izjemen talent, je zelo mlado in ima odlične posameznike, kot sta Porzingis in Bertnas. Tekma je bila za nas težka ... A na parket smo prišli osredotočeno, z energijo in samozavestjo, da lahko zmagamo,« je dejal umirjeni Kokoškov.

Luka in Gogi sostanovalca

Na novinarsko vprašanje o biseru Luki Dončiću, ki pri osemnajstih letih na svojem prvem velikem tekmovanju kaže predstave v slogu najbolj zrelih košarkarjev, Dragić in Kokoškov v odgovoru nista skoparila s pohvalami.

»Luka je prav zaradi omenjenega najboljši v svoji generaciji. Pravzaprav ne samo v svojem rodu, ampak verjetno najboljši med košarkarji v starosti med 18 in 25 let. Igra zbrano, mirno, daje dodatno energijo vsaki tekmi, je diamant v evropski košarki. Navijači doma so veseli, da ga imamo,« je povedal Dragić in dodal, da sta z Dončićem na tem tekmovanju sostanovalca v hotelski sobi. »Ne me narobe razumeti; Luka je še vedno otrok, gleda risanke in nanizanko Prijatelji. Ko ga postaviš na parket, pa je neverjeten. Srečni smo, da je z nami,« je razkril kapetan reprezentance.

Kokoškov je dodal, da imajo v trenerskem štabu interno šalo o tem, kako so Dončiću v dveh mesecih pomagali do napredka. »Izjemno nadarjen je in vesel sem, da delam z njim. Ni ga bilo treba prepričevati, da bi zaigral za reprezentanco. Rekli pa smo mu, da bo njegova vloga takšna, kot je še nikoli prej v karieri ni imel,« je omenil Kokoškov in dodal, da se nihče ni rodil z izkušnjami, te pridejo z odigranimi tekmami in prvenstvi. »On raste z reprezentanco in reprezentanca z njim. To prvenstvo je del razvojnega procesa. Samo nebo je zanj meja. Še naprej mora nadaljevati s kakovostnim delom.

Mlajšim noče stati na poti

Večkrat je sedma sila Dragića vprašala, ali si bo po letošnjem eurobasketu premislil o koncu reprezentančne kariere in nadaljeval z dokazovanjem v dresu z državnim grbom, novinarji so ob preboju Slovenije v polfinale preverili, če se je morda kaj spremenilo po tej plati.

»Ne bom si premislil. Hočem kolajno. In potem me v reprezentanci ne bo več. Star bom 32 let, FIBA je spremenila pravila, kvalifikacije bodo potekale med sezono, moja kariera pa se bo nadaljevala v ZDA. Menim, da je pravi trenutek za konec reprezentančne zgodbe. Pogrešal bom reprezentanco, ampak mislim, da je korak pravilen. Ekipa se ponaša z mladimi košarkarji in nočem jim stati na poti. Kot ekipa lahko lepo rastejo in v prihodnosti bodo naganjali strah v kosti,« je še povedal kapetan in spomnil, da je to njegovo deseto leto v reprezentančnem dresu. »Izkusil sem vse in upam, da bom za konec doživel še nekaj novega – kolajno,« je Dragić osredotočen na zastavljen cilj.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Šport


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor