torek
12.12.2017
Refresh
17:00

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Prosti čas
Nočna predstava padajočih zvezd
Perzeidi so znani po številnih svetlih meteorjih (bolidih), povprečen Perzeid pa je svetel kot svetlejše zvezde na nebu. Perzeidi so znani po številnih svetlih meteorjih (bolidih), povprečen Perzeid pa je svetel kot svetlejše zvezde na nebu. (REUTERS Pictures)
Be. B.
sre, 09.08, 15:00

Ljubljana - Kot ponavadi, tudi letos v prvi polovici avgusta lahko pričakujemo povečano število padajočih zvezd, ki bodo kot utrinki s prostim očesom vidni po vsem nebu. Še posebej bo meteorski roj Perzeidov možno opazovati ta konec tedna, še najbolj v noči iz petka na soboto, to je 12. avgusta.

Po napovedih nekaterih astronomov bi naj bilo v tokratnem meteorskem dežju Perzeidov celo dvakrat več meteorjev kot običajno, ko jih v eni uri pade 100, pa na spletnem portalu astronomske revije Spika zagotavljajo, da temu ni tako ter da bo letošnje nebo osvetljeno le toliko kot je bilo v navadi leta poprej.

Dekica, blazina in nočna predstava se lahko začne

A vseeno bo nočna, nebesna predstava vredna ogleda in pozornosti, pišejo na spletni strani Spika. Najboljši čas za opazovanje meteornega dežja in Perzeidov je, ko je nebo najtemnejše. Astronavti so si edini, da je to odvisno tudi od Lunine faze, meteorni dež je najbolj viden tik pred zoro, tik po Luninem ščipu.

Naš planet vsako leto potuje skozi pas mikroskopskega prahu, ki je ostal za kometom Swift-Tuttle med njegovo večkratno vrnitvijo v bližino Sonca. Ko ta prah trči ob visoke plasti atmosfere, povzroči kratek svetlobni učinek, ki ga občudujemo kot utrinek.

Padajoče zvezde je najbolje opazovati daleč stran od mest in luči ter s prostim očesom, saj nikoli ne vemo natanko, kje se bo prikazala naslednja. Ste pripravljeni? Imate poleg dekice, blazine, dobre družbe, toplih oblačil, če boste pod nebesnim svodom nekje visoko nad morjem, že pripravljeno tudi listo želja?

Opazovanje zvezdnih utrinkov in meteorskega dežja na vrhu Krima. Foto: Dejan Mijović


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Prosti čas


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor