sobota
25.11.2017
Refresh
06:06

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Novice
Šesti blok se vrača v omrežje
Termoelektrarna Šoštanj Termoelektrarna Šoštanj (Roman Šipić/Delo)
Brane Piano
pon, 19.06, 13:59

Ljubljana, Šoštanj – V drugi polovici tega tedna bodo v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) ponovno zagnali blok 6 (B6) in ga sinhronizirali v omrežje. S Holdinga Slovenske elektrarne so ob tem sporočili, da je bila po skoraj dveh letih obratovanja zaustavitev načrtovana za odpravo garancijskih popravil, katerih stroške bo plačal Alstom kot dobavitelj glavne tehnološke opreme.

B6 je bil zaustavljen od 9. junija 2017, v HSE pa zagotavljajo, da od takrat usklajujejo načrtovano in dejansko proizvodnjo blokov Teša in delovanje elektroenergetskega sistema Slovenije, zanesljivost oskrbe z električno energijo pa ni ogrožena.

»Ustavitev šestega bloka šoštanjske termoelektrarne je bila načrtovana zaradi odprave garancijskih zahtevkov, med katerimi je bila tudi sanacija iniciala razpoke na kolektorju ponovnega pregrevanja. Gre torej za popravilo iz naslova garancije, katerega stroške krije dobavitelj glavne tehnološke opreme za blok 6 Alstom. Poseg je tehnično zahteven in ga je potrebno izvajati v točno določenem faznem zaporedju. Vzporedno se izvajajo še določeni drugi preventivni posegi,« s sporočili s HSE.

HSE v času izpada največjega vira v svojih elektrarnah prilagaja delovanje drugih elektrarn v skupini ter uravnava nakupe in prodajo električne energije na borzi električne energije BSP in tudi s sosednjimi državami.

Izpad B6 kljub temu zanje ni poslovno ugoden. »Vpliv zaustavitve bloka 6 na poslovni rezultat HSE bo ocenjen po sanaciji,« pravijo na holdingu.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Novice


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor