ponedeljek
11.12.2017
Refresh
16:02

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Novice
Družiti se ob glasbi je danes kar malce romantično
Ravnatelj Gimnazije Celje - Center Gregor Deleja v dirigentskem elementu. Ravnatelj Gimnazije Celje - Center Gregor Deleja v dirigentskem elementu. (osebni arhiv)
Špela Kuralt
čet, 07.12, 15:00

Celje - Nocojšnji tradicionalni Miklavžev koncert Gimnazije Celje - Center (GCC) v Narodnem domu bo posvečen bogati glasbeni zgodovini šole. V njej letos deluje kar devet glasbenih sestavov: od dekliškega pevskega zbora, ki pobira domače in mednarodne nagrade, manjših pevskih zasedb do skupine The Šlagers, brez katere si ne predstavljajo več maturantskih plesov.

Glasba je bila v šoli, ki je svojo pot leta 1912 začela kot II. osnovna šola, vedno pomembna, razlaga ravnatelj Gregor Deleja, ki v tem šolskem letu vodi dva sestava: »Ko so leta 1949 ustanovili celjsko učiteljišče, je prišla komisija iz Ljubljane, ali bi lahko to bilo glasbeno učiteljišče. To se ni zgodilo, so pa že takrat tvorili predvsem orkestrske zasedbe. Leta 1957 so formirali prvi zborovski sestav, ki se je kasneje preobrazil v dekliški pevski zbor, ta deluje še danes in sodi v vrh takšnih zborovskih sestavov, tudi v tujini. Leta 2006 je nastala prva fantovska zasedba, Oktet 9, tri leta kasneje še njen podmladek FaVoZa. Potem so tu še inštrumentalne zasedbe, v 70. letih smo imeli harmonikarski in godalni orkester, zadnjih deset let zelo intenzivno deluje skupina The Šlagers z umetniškim vodjo profesorjem Sašem Šoncem. Iz njih izhajajo številni dijaški bendi, ki delujejo brez mentorjev in se preoblikujejo z vsako generacijo znova.«

Pravite, da je v glasbenih sestavih 15 odstotkov vseh dijakov. Kako jih privabite?

Tradicija je tista, ki pritegne. V zboru letos prepeva 70 deklet, kar je velik zalogaj za umetniškega vodjo profesorja Davida Preložnika. Fantje pa ugotavljajo, da je to zanimiva oblika druženja. Družiti se ob glasbi je v času, ko smo vsi vezani na napredne tehnologije, postalo malce romantično, njihovo udejstvovanje pa zelo podpirajo tudi učiteljski zbor in starši. Vse prigode in nezgode so spomini na najstniška leta, veliko bolj trajni kot pa kakšna učna snov. Motivacija za glasbo izhaja iz dijakov, mi smo tu zato, da jih čim bolj podpiramo in jim to omogočamo.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Novice


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor