sreda
13.12.2017
Refresh
17:30

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Novice
V domu starejših Fužine režejo in ribajo, tlačijo in kisajo
Narezali, naribali in pretlačili so 400 kilogramov zelja in ga pripravili za kisanje. Narezali, naribali in pretlačili so 400 kilogramov zelja in ga pripravili za kisanje. (Mavric Pivk/Delo)
Andreja Žibret
čet, 12.10, 18:45

Ljubljana – V Domu starejših občanov Fužine vsako leto pripravijo veliko zanimivih prireditev, kot so Trgatev, Koline, Ličkanje koruze, Bučarijada, Krompirček na 1001 način, Palačinka party, Štrudlfest, Ribja fešta itd., danes pa so imeli Zeljado.

Tako želijo 193 stanovalcem s povprečno starostjo 86 let, najmlajši ima 52 let, najstarejši pa 101, popestriti njihov vsakdan, je povedala direktorica doma Bojanka Genorio: »Prizadevamo si, da imamo na teden poleg vsakodnevnih rednih aktivnosti najmanj en večji dogodek družabnega, kulturnega ali ustvarjalnega značaja.«

Inovacija stanovalcev

To jim tudi uspeva, je pokazala današnja Zelijada. Približno 120 stanovalcev je sodelovalo vsak po svojih zmožnostih. Zelje so rezali z noži, manjšimi gospodinjskimi ribežni, s pravimi velikimi ročnimi ribežni, ki so se uporabljali nekoč, ponekod pa se tudi še danes. Za stanovalce po možganski kapi so izdelali prilagojene ribežne, da bodo delo lahko opravili z eno roko. Narezali, naribali in pretlačili so 400 kilogramov zelja in ga pripravili za kisanje.

Zelje so tlačili s posebnimi tlačilkami, ki so inovacija stanovalcev. »Super senior 2017« Ante Uravič, ki mu je priznanje podarila časopisna hiša Delo, je zasnoval pripomoček, ki je sestavljen iz lesenega štora s približno meter in pol dolgima palicama oziroma držaloma. Pripomoček je odlična tlačilka – moški stanovalci z držali dvigujejo štor in z njim udarjajo po zelju, vmes pa ga skrbno solijo.
»V veliko zadovoljstvo jim je, ko lahko počnejo nekaj kar so že v svoji mladosti ali v aktivni dobi, še posebej, če imajo občutek, da so koristni in da ima njihovo delo uporaben namen. Vzdušje, ki ga na takšnem dogodku ustvarimo in doživimo, jim pomaga pri premagovanju številnih težav in izgub, ki jih prinaša starost,« pravi direktorica.

Najbolj okusna večerja

Že dopoldne so stanovalke rezale zelje in izdelale zeljni zavitek, dobrodošlico za vse udeležence Zeljade. Po končanem množičnem rezanju in ribanju so pri vsakem omizju stanovalci sami pripravili zeljne krpice s slanino. Dodali so svoje začimbe in današnja večerja je zagotovo najbolj okusna, a pri vsakem omizju drugačna.

Stanovalci se še spomnijo, da so na območju, kjer danes stoji Dom Fužine, množično pridelovali zelje. Predsednik turističnega društva Zajčja Dobrava Edo Podobnik je povedal, da trditve držijo. Danes pa največ zelja zraste v Zadobrovi in Sneberjah. Nekaj njiv je še danes mogoče videti tudi v bližini fužinskega doma, na drugi strani Ljubljanice ob Litijski cesti. Tam ima njive glavni prodajalec zelja na ljubljanski glavni tržnici, to je kmetija Žabjek iz starega dela Fužin. Na Zelijadi so sicer imeli zelje kmetije Kralj z Beričevega pri Ljubljani, ki domu vsak dan dostavlja svežo zelenjavo, pozimi pa tudi kislo zelje in repo.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Novice


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor