sobota
25.11.2017
Refresh
06:06

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Novice
Kaj bo po prenovi ostalo od propadajoče Cukrarne
Ogrodje objekta bo v večjem delu ostalo neokrnjeno. Ogrodje objekta bo v večjem delu ostalo neokrnjeno. (Roman Šipić, Delo)
Maša Jesenšek
sre, 13.09, 08:00

Prenova Cukrarne je eden od 34 projektov enajstih mestnih občin, ki bodo podprti z evropskimi sredstvi, namenjenimi ukrepom za izboljšanje urbanega okolja, oživljanje mest ter sanacijo in dekontaminacijo degradiranih zemljišč. Sanacijo in obnovo spomeniško zaščitenega propadajočega objekta ob Ljubljanici, v katerem je v 19. stoletju delovala rafinerija sladkorja, kasneje pa je bil preurejen v stanovanjski objekt, kjer so živeli in se zbirali literati slovenske moderne, občina načrtuje že kakšno desetletje.

Že leta 2009 so na javnem arhitekturnem natečaju izbrali najprimernejšo rešitev za celovito ureditev območja Cukrarne, a takrat so nameravali tam skupaj z državo urediti novo upravno središče. Zaradi astronomskih stroškov - vrednost projekta se je gibala okoli 150 milijonov evrov - z uresničitvijo teh načrtov ni bilo nič. So si pa zamislili alternativo, oklestili projekt in v tovarniško poslopje namesto pisarn za uradnike umestili razstavni prostor.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Novice


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor