ponedeljek
11.12.2017
Refresh
16:02

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Mnenja
Strup v sistemu
Narava daje hrano, čisti vodo in zrak. Brez nje ne preživimo. Narava daje hrano, čisti vodo in zrak. Brez nje ne preživimo. (Borut Tavčar/Delo)
Borut Tavčar
čet, 07.12, 06:00

Človeštvo je v zgodovini izgubilo zavest o povezanosti vsega živega in tudi neživega. V ospredju vsega je človek, pa še tu kot posameznik, povsem drugačen od vseh drugih in poseben, predvsem pa nad naravo. Temu modernemu razmišljanju manjka marsikaj, še huje, povzroča nepopravljivo uničevanje narave. Tega politiki, ki se pogovarjajo o rokih in načinih za prenehanje onesnaževanja, še ne razumejo najbolj.

Vsak človek je skupek celic, ki so nadvse podobne bakterijam. Če te ne bi sodelovale v sistemu, ki je nastajal milijone let, ne bi bilo na planetu nobenega človeka, nobene mačke in nobenega psa. Verjetno še metulja, črva in drevesa ne. Onesnaževanje tega sistema pripelje do bolezni. Kajenje, preveč alkohola, sladkorja ali kemikalij v vodi, zraku ali hrani pripelje sistem v težave. Včasih traja dolgo, da se razvijejo neprijetne ali usodne posledice, včasih je onesnaženje tako hudo, da sistem ustavi takoj.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Mnenja


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor