sreda
13.12.2017
Refresh
17:30

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Mnenja
Putinov trol v Natu
Ameriški predsednik Donald Trump, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin. Trije veliki s protesta med srečanjem G-20 v Hamburgu. Ameriški predsednik Donald Trump, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin. Trije veliki s protesta med srečanjem G-20 v Hamburgu. (AFP)
Damijan Slabe
čet, 12.10, 06:00

»Takoj brcnite Erdogana iz Nata,« so pred kratkim, ko je turški predsednik v Ankari z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom podpisal pogodbo o nakupu ruskih raketnih sistemov S 400, ponoreli britanski mediji. Zahteva ni bila nič novega. O tem, da bi bilo treba Turčijo izključiti iz Nata, ker z Erdoganom na čelu ne izpolnjuje več niti najosnovnejših demokratičnih zahtev, ki jih zavezništvo postavlja kandidatkam, se govori že dolgo. Tako kot se že dolgo vsi sprašujejo, kaj se v resnici gre Erdogan, ki z drugo, za ZDA najmočneje oboroženo nejedrsko članico Nata vse bolj nepredvidljivo vijuga na strateško za ves Zahod izjemo pomembnih vratih na Bližnji vzhod.

Najprej je sestrelil rusko bojno letalo, naredil »štalo« v Natu in si nakopal ruski bes. Nato je začel paktirati s Putinom, ki se je v Siriji že šel svojo vojno. Da bi ustavil Kurde, tako rekoč edino ameriško »pehoto« v vojni z islamsko državo, se je začel spogledovati celo z Iranom, ki je za Trumpa spet ameriški sovražnik. Begunskemu sporazumu navkljub se je sprl tudi z EU in v njej največjo Nemčijo, ki ji zapira novinarje in diplomate, na Balkanu, kjer je včeraj končal obisk, pa tako EU kot Natu meša štrene s prodajanjem ruskega plina iz »turškega toka« in z oživljanjem starih »otomanskih« povezav s tamkajšnjimi islamskimi skupnostmi.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Mnenja


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor