sobota
25.11.2017
Refresh
06:06

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Mnenja
Nobelova nagrada za smisel
Portret nobelovca Liu Xiaoboja Portret nobelovca Liu Xiaoboja (Reuters)
Zorana Baković
tor, 12.09, 10:00

Odkar je Liu Xiaobo julija postal prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir, ki je umrl v zaporu, se postavlja vprašanje, kaj je smisel tega priznanja. Morda to, da dregne avtokratsko velesilo v živec in se ta potem zavleče v kot, države, ki so teoretično in moralno branile Liujevo nedolžnost, pa nato zaradi gospodarskih interesov na vse načine brišejo madeže in poskušajo povrniti izgubljene poslovne priložnosti?

Avgusta je Aung San Su Či izzvala zahteve, da se ji odvzame Nobelova nagrada za mir. Zatrdila je namreč, da so zgodbe o genocidu nad ljudstvom Rohingja zgolj »lažna novica«. Od takrat je vedno večja dilema, ali je nagrado letos sploh še smiselno podeliti, da ne bo izgubila teže in se spremenila v burko zahodnega moraliziranja.

Resda lahko sklenemo, da si kitajska država ne zasluži tako briljantnega intelektualca, kot je bil Liu Xiaobo, in da si Aung San Su Či ne zasluži države, ki jo je sama gradila. Lahko tudi rečemo, da je aktivizem v opoziciji neka druga stvarnost od tiste, ki jo gradijo kompromisi. Vendar je mir dejstvo, ki ga ne smemo relativizirati. Za njim namreč stojijo ljudje. Mir je civilizacijski dosežek in politična odgovornost.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Mnenja


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor