sobota
25.11.2017
Refresh
06:06

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Mnenja
Dobro jutro: Misterij rock'n'rolla
Ko je Igor Vidmar leta 1994 Nirvano pripeljal v Ljubljano, kjer je Kurt Cobain odpel svoj zadnji koncert, skupina pesmi Smells Like Teen Spirit ni zaigrala. Pet tednov pozneje se je Kurt ustrelil. Ko je Igor Vidmar leta 1994 Nirvano pripeljal v Ljubljano, kjer je Kurt Cobain odpel svoj zadnji koncert, skupina pesmi Smells Like Teen Spirit ni zaigrala. Pet tednov pozneje se je Kurt ustrelil. (Jure Eržen/Delo)
Ali Žerdin
pon, 19.06, 06:00

Nekega dne bom organiziral znanstveni simpozij. Na dogodek bom povabil tonske tehnike, lingviste, specializirane za ameriško angleščino in hrvaščino, logopede, rock kritike iz Evrope in ZDA, antropologe, izvedence za poezijo (...) in Krista Novoselića. Novoselića? Novoselić je Američan hrvaških korenin. Pred 25 leti je bil vpleten v enega najbolj nenavadnih pojavov v zgodovini rock'n'rolla. Kot basist je igral za skupino Nirvana, ki se je pred četrt stoletja s pesmijo Smells Like Teen Spirit izstrelila na vrhove glasbenih lestvic. Kanonizirana verzija zgodovine rock'n'rolla, zapisana na straneh revije Rolling Stone, pravi, da je to deveta najboljša pesem v zgodovini tega glasbenega žanra.

In zakaj interdisciplinarni znanstveni simpozij? Za besedilo gre. Nekega dne sem prestregel opozorilo, naj bom pozoren na zadnje verze pesmi. Kurt Cobain, pevec Nirvane in avtor besedila, na ovitku plošče verzov ni objavil, zato so danes na voljo le beležke, ki so jih zapisali navijači skupine. A opozorilo, ki je prišlo do mene, pravi, da Kurt rockerske klasike ne konča s ponavljajočo se besedo »denial«, »zanikanje«, pač pa reče nekaj drugega. In sicer naj bi v hrvaščini, kakršno govorijo na ameriški zahodni obali, izrekel besedi »Ladim jaja«.

Na ušesa sem nataknil slušalke in s koncentracijo forenzika desetkrat zapored poslušal, kaj na koncu pesmi reče Kurt. »A denial« ali »Ladim jaja«? Ker gre za eno največjih mojstrovin v zgodovini rocka, sem prepričan, da je to vprašanje vredno temeljite raziskave. A odgovora nimam. In kaj naj bi hrvaški besedi sploh pomenili? Če pri sosedih nekoga vprašaš, kaj počne, in odgovori »Ladim jaja«, je to nekako tako, kot da bi odgovoril, da ne počne nič.

Ko je Igor Vidmar leta 1994 Nirvano pripeljal v Ljubljano, kjer je Kurt Cobain odpel svoj zadnji koncert, skupina pesmi Smells Like Teen Spirit ni zaigrala.

Pet tednov pozneje se je Kurt ustrelil.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Mnenja


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor