sobota
25.11.2017
Refresh
06:06

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Kultura
Domovina je ena nam vsem dodeljena
Posvetilni verzi na spomeniku žrtvam vojn lahko zaradi velikih domenzij tečejo v eni vrsti. Posvetilni verzi na spomeniku žrtvam vojn lahko zaradi velikih domenzij tečejo v eni vrsti. (Tomi Lombar)
Jožica Grgič
pon, 17.07, 18:00

Posvetilni napis na spomeniku vsem žrtvam vojn na Kongresnem trgu v Ljubljani je enak kot na grobnici narodnih herojev ob poslopju državnega zbora. Ponovitev napisa že sama po sebi ni posrečena, še zlasti pa ne v tem primeru.

Verze (Domovina je ena / nam vsem dodeljena, / in eno življenje, / in ena smrt) je Oton Župančič leta 1949 napisal prav za grobnico herojev, se pravi, da jih je posvetil tistim, ki so padli v spopadu z okupatorjem, na tako imenovanem spomeniku sprave pa so namenjeni tudi umrlim na drugi strani. Ti verzi so del pesmi iz treh štirivrstičnih kitic.

Tudi nadaljevanje pesmi nedvoumno kaže, komu jo je Župančič posvetil oziroma kateri strani je bil privržen: »Svobodi udani / za borbo smo zbrani, / in kaj je življenje, / in kaj je smrt? // Bodočnost je vera! / Kdor zanjo umira, / se vzdigne v življenje, / ko pade v smrt.«

Sodelovanje z NOB

O Župančičevi pripadnosti govorijo tudi druge njegove pesmi, med drugim Veš, poet, svoj dolg? iz leta 1941 in Osvoboditeljem iz leta 1945 ter njegove življenjske odločitve. Po okupaciji se je pridružil Osvobodilni fronti, leta 1943 so ga odposlanci na kočevskem zboru izvolili v plenum OF, po vojni pa je bil poslanec zvezne in zatem slovenske ljudske skupščine in član njenega prezidija. Leta 1943 so ga domobranci pozvali, naj podpiše javno izjavo proti osvobodilnemu gibanju, česar ni hotel storiti, zato so skupaj z gestapom njegovega sina Marka iz maščevanja poslali v Dachau. O zavrnitvi podpisa sta se dogovorila s sinom, ki je bil takrat v ljubljanskih zaporih.

Kako je nastala pesem, kateri verzi so vklesani na grobnici herojev in spomeniku žrtvam vojn, sta v zapisu, objavljenem leta 2014 v Zborniku za umetnostno zgodovino (Nova vrsta), pojasnila pesnikova vnuka Matej in Alenka Župančič. Dogajanje sta med drugim rekonstruirala na podlagi pogovora z arhitektko Ano Nušo Jontez Mihevc, vdovo arhitekta Eda Mihevca, soavtorja grobnice narodnih herojev, ter na podlagi dosegljivih pesnikovih rokopisov, klesane objave in nekaterih tiskanih objav.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Kultura


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor