sobota
25.11.2017
Refresh
06:06

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Kultura
Magična energija gledališča kot pot do srca
Nataša Matjašec Rošker kot Marija v predstavi SNG Maribor Brezmadežna/Immaculata. Nataša Matjašec Rošker kot Marija v predstavi SNG Maribor Brezmadežna/Immaculata. (Aljoša Rebolj)
Igor Bratož
pon, 17.07, 10:15

Na ljubljanski festival jutri zvečer prihaja Brezmadežna/Immaculata, delo, ki sta ga po romanu Colma Tóibína Marijin testament podpisala Livija Pandur in Tomaž Pandur in je prvo uprizoritev doživelo lani v SNG Maribor z Natašo Matjašec Rošker v edini vlogi. Nekaj vprašanj smo postavili prevajalki, dramaturginji in s Tomažem Pandurjem avtorici dramatizacije in priredbe Liviji Pandur.

Gospa Pandur, kaj dramaturškega in gledališkega počnete to poletje?

Čeprav sem se z ljubljansko Dramo v bistvu šele zares vrnila iz Pekinga, kjer je Faust otvoril mednarodni festival Pekinškega ljudskega umetniškega gledališča, sem te dni v korespondenci s študentko teatralogije z univerze v Ciudadu de México, ki pripravlja diplomo o Pandurjevem madridskem Hamletu.

Tovrstnih pozivov je bilo iz tujine v zadnjem času precej. Tudi sicer je bila minula sezona neverjetno intenzivna, po premieri Immaculate so se takoj začele priprave na Simfonijo otožnih pesmi v ljubljanskem baletu, vmes je Faust gostoval v Seulu, Cluju, Madridu, Trstu, Beogradu. Kljub temu da so zdaj vse tri predstave v skrbi gledaliških hiš, ljubljanskih in mariborske, sem na neki način intenzivno vpeta v priprave gostovanj, zlasti npr. v Madridu, kjer je šlo za celovit poklon Tomažu v Teatru Español, poimenovali so ga Homenaje a Tomaž Pandur, ki je ob Faustu in Immaculati vključeval še fotografsko razstavo Aljoše Rebolja iz t. i. španskega obdobja.

Podobno razstavo, le da s poudarkom na hrvaškem opusu, smo pred kratkim pripravili v zagrebški galeriji Lauba; zdaj se ta razstava seli na Dubrovniške poletne igre v palačo Sponza. Sicer pa se lotevam knjige, ki bo osvetlila zadnjih dvajset let najinega skupnega dela in bo, skupaj s prvo knjigo, Pandurjevo gledališče sanj iz leta 1997, predstavljala zaokrožen vpogled v njegov opus. Lahko bi rekla, da že več kot leto dni ne spim.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Kultura


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor