torek
12.12.2017
Refresh
16:34

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Kultura
Bodo v Teheranu brali tudi Lolito?
Teheranski knjižni vrt. Teheranski knjižni vrt.
Valentina Plahuta Simčič
čet, 10.08, 18:00

Iranska oblast po eni strani­ s cenzuro omejuje branje, po drugi pa ga poskuša spodbujati. Eden največjih bralno-spodbujevalnih projektov v tej državi je nedavno odprtje megalomanske knjigarne z imenom Knjižni vrt. Po mnenju teheranskega župana Mohameda Bakerja Kalibafa je to velik kulturni dogodek, ki bo iranskim otrokom pomagal bolje izkoristiti kulturne in akademske priložnosti.

Stavbo s 110.000 kvadratnih metrov površine (notranjost obsega 65.000 kvadratnih metrov) so dokončali lani, občino pa je stala tri milijone dolarjev. V njej je poleg knjigarne tudi deset gledaliških in kinodvoran, več predavalnic, galerija, knjižnica, molilnica, restavracija, umetno jezero in veliko površin z udobnimi sedeži, namenjenih posedanju in branju.

Tudi streha hiše je dobro izkoriščena, saj je na njej park, namenjen branju. Na parkirišču je prostora za pet tisoč avtomobilov. Stavba je v teheranskem predelu Abas-Abad, blizu so Iranska nacionalna knjižnica, Iranski državni arhiv, Muzej svete iranske obrambe in Akademija za perzijski jezik in kulturo.

Stavba, ki je tako velika kot kakih sedem povprečnih Walmartov, ima na policah knjige za vse okuse in starosti. Samo za otroke je na voljo štiristo tisoč knjig.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Kultura


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor