ponedeljek
11.12.2017
Refresh
16:02

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Kultura
Odločno na strani kulturne nerazumljivosti
Dubravka Ugrešić je avtorica, ki ob izjemni intelektualni ostrini nikoli ne pozabi zabavati bralca. Dubravka Ugrešić je avtorica, ki ob izjemni intelektualni ostrini nikoli ne pozabi zabavati bralca. (Leon Vidic/Delo)
Gabriela Babnik
sre, 06.12, 18:00

O knjigi lanske vileniške ­nagrajenke in letošnje gostje tega festivala Dubravke Ugrešić Evropa v sepiji si želimo, da bi čim dlje trajala.

Čeprav avtorica izhaja iz specifične situacije, po rodu je iz Hrvaške, a se je zaradi balkanskih nacionalizmov pred dvema desetletjema katapultirala na Nizozemsko, v zbirki 23 besedil piše o univerzalijah, ki tudi med literati ostajajo v zamolku.

Besedila so žanrsko neopredeljiva. Prehajajo od dnevniških, fragmentiranih zapisov in anekdot z avtoričinih številnih potovanj in gostovanj do daljših kulturoloških, že antropoloških esejev, ki ne pozabijo na literarizacijski moment.

Ne glede na to, katero tonaliteto uporabi, bodisi je jedka ali zasanjana, s svojo pronicljivostjo in duhovitostjo seže pod gladino stvari. Dubravka Ugrešić je avtorica, ki ob izjemni intelektualni ostrini, ki včasih meji že na absurdno in tragikomično, nikoli ne pozabi zabavati bralca, pri čemer ga mestoma spravi že na rob huronskega smeha.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Kultura


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor