torek
12.12.2017
Refresh
16:48

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Kultura
Imamo toliko festivalov, kot jih lahko preživi
Festival Ana Desetnica vsako poletje poživi ulice Ljubljane. Festival Ana Desetnica vsako poletje poživi ulice Ljubljane. (Uroš Hočevar/Delo)
Valentina Plahuta Simčič
pet, 11.08, 06:00

Festival Ljubljana, Mladi levi, Festival Radovljica, Metaldays in Overjam International Reggae festival pri Tolminu, Glasbeno poletje v Bohinju, Rock Batuje, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Lent v Mariboru ... je le nekaj festivalov, ki poleti zasedejo slovenske kraje.

Zakaj je koncept festivala tako priljubljena organizacijska oblika slovenske kulture in kaj festivali prispevajo v slovensko kulturno ponudbo? Nevenka Koprivšek, umetniška voditeljica zavoda Bunker, ki organizira festival Mladi levi, pravi: »Festivalizacija je priljubljena po vsem svetu. Sama beseda označuje praznik, nekakšno slavje, ko se v bolj koncentrirani obliki organizira niz dogodkov, ki jih povezujejo določene vsebine. Je pa danes format prevladal nad vsebino in festival je lahko že tako rekoč vse. S tem samo po sebi ni nič narobe, jih je pa resnično veliko in postaja vedno težje razločevati med njimi.«

Izziv: nadgradnja in popularizacija

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek pravi, da je festivalov v Sloveniji toliko, kot jih lahko preživi. Potrebuje jih vsako mesto, saj so pomembna popestritev, vplivajo pa tudi na rast drobnega gospodarstva.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Kultura


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor