sreda
13.12.2017
Refresh
17:30

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Kultura
Ifriqiyya Electrique − Glasba je trans
Obred etno-elektro-rock zasedbe Ifriqiyya Electrique v Kinu Šiška. Obred etno-elektro-rock zasedbe Ifriqiyya Electrique v Kinu Šiška. (Jure Eržen/Delo)
Zdenko Matoz
sre, 11.10, 12:00

Osnovno izhodišče glasbenega, pevskega in tudi plesnega izraza zasedbe Ifriqiyya Electrique, ki je pred kratkim izdala prvenec Rûwâhîne pri ljubljanski založbi Glitterbeat, je terapevtska vloga glasbe. Ta se izvaja v ritualih imenovanih bonga, po ljudstvu, ki so ga kot sužnje pripeljali v Tunizijo iz podsaharske Afrike. Tam so razvili posebne ritualne zdravljenja z glasbo, ki se izvajajo s celotno skupnostjo. Njeni predstavniki v tej zasedbi so pevci in tolkalisti Tarek Sultan, Yahia Chouchen in Youssef Ghazala iz plemena Banga v tunizijskem delu puščave Sahara, ki se imenuje Djerid in premore največje slano jezero v Sahari. Ti so prispevali več sto let stare pesmi, medtem ko sta za elektronsko in hrupno ozadje poskrbela še italijanska basistka Gianna Greco in francoski kitarist François Cambuzat iz zasedbe Putan Club.

V Komuni Kina Šiška so uprizorili pravi obred zvoka in giba, ki je v svoji repetitivnosti, monotoniji in harmonijah dejansko klical k povezavam z nekimi višjimi silami. Tudi nastopajoči so večkrat šli med občinstvo in postali njen del. Ves čas nastopa pa so projecirali tako posnetke puščave Djerid in tamkajšnjih oaz ter številnih banga obredov, ki sta ju posnela Grecova in Cambuzat, ko sta pripravljata ta projekt. Zadnji je tudi povedal, da je zanje nastop v Ljubljani nekaj prav posebnega, kajti ravno ljubljanska založba Chrisa Eckmana, jim je omogočil izid prvenca, čemur je sledilo povabilo na številne velike evropske poletne festivale ter organizacija jesenske turneje.

Celotna glasbena, plesna in vizualna predstava je izžarevala prav posebno energijo, ki je v tistem prostoru že dolgo ni bilo tako močno čutiti. Njihove stare pesmi o Bogu in človeku so kljub nekoliko moderniziranem zvoku delovale univerzalno večno.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Kultura


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor