ponedeljek
11.12.2017
Refresh
16:02

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Gospodarstvo
Luka Koper naj bi rešila problem pristaniških delavcev
(Jože Suhadolnik/Delo)
Maja Grgič
čet, 07.12, 14:52

Ljubljana - Luka Koper pripravlja strategijo postopne zaposlitve izvajalcev pristaniških storitev (IPS), s čimer bi se odvisnost družbe od IPS zmanjšala. Že prihodnje leto naj bi zaposlili več kot 200 delavcev, ki zdaj prejemajo nižje plačilo in nimajo enakih pravic kot delavci Luke.

To so na komisiji za nadzor javnih financ večkrat zatrdili predstavniki koprske družbe. Kot je znano, gre za problem več kakor 1000 delavcev, ki prek IPS v koprski družbi že leta redno delajo za bistveno nižje plačilo kakor zaposleni, tako Finančna uprava kot delovna inšpekcija pa sta v zvezi s tem ugotovili kršitve delovne zakonodaje in utaje davkov. Združena levica je zato zahtevala takojšnjo zaposlitev vseh delavcev, ki delajo prek IPS, saj menijo, da so s tem oškodovani ne le delavci, ampak zaradi neplačevanja davkov in prispevkov tudi proračun.

Članov uprave Luke, ki kakršne koli očitke glede poslovanja prek IPS vztrajno zavrača, na sejo ni bilo. Delavski direktor Stojan Čepar pa je povedal, da v pripravi strategija zaposlitve delavcev IPS, s katero bi se odvisnost družbe od IPS zmanjšala. »Tega problema smo se lotili reševati in ga bomo tudi rešili,« je zatrdil. Poročali smo že, da naj bi poslovni načrt, ki so ga nadzorniki novembra zavrnili, v prihodnjih letih predvidel zaposlitev 500 delavcev IPS in več kot 200 prihodnje leto.

12 milijonov evrov v druge žepe

A kot je pojasnil prvi nadzornik Rado Antolovič, mora uprava to strategijo do konca leta dopolniti. »Vsi se strinjamo, da bi morali biti delavci IPS pošteno plačani,« je dejal in izpostavil, da je del delavcev treba zaposliti, del delavcev pa mora biti zaradi velikih nihanj v potrebi po delavcih prilagodljiv, a v skladu z zakonom. Ponazoril je, da Luka IPS letno plača 24 milijonov evrov in če drži, da ti delavci prejemajo minimalno plačo, to pomeni, da dobijo le polovico te vso, polovica pa ponikne v druge žepe.

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga Lidia Glavina je povedala, da se zavzemajo za sistemsko rešitev problema IPS, ki jo je treba urediti na zakonit način. Tudi ona se je zavzela za delno zaposlitev in za hkratno ohranitev fleksibilnosti družbe. To po njenih besedah nujno ne pomeni znižanja dobičkonosnosti družbe, ki lahko več naredi na prihodkih.

Predstavnica vlade Miranda Groff Ferjančič je povedala, da poslovni načrt Luke za prihodnje leto že tako predvideva višje stroške dela in da je hkrati z dobrim upravljanjem kljub temu mogoče doseči zastavljeni donos.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Gospodarstvo


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor