četrtek
23.11.2017
Refresh
22:02

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Svet
Jub bi nadaljeval proizvodnjo v Novolitu
Novolit je v stečaju in sledila bo še druga faza stečajnega postopka. Novolit je v stečaju in sledila bo še druga faza stečajnega postopka. (Novolit)
Vanja Tekavec, gospodarstvo
tor, 05.02, 00:00

Ljubljana – Delavci Novolita, ki je od včeraj v stečaju, bodo danes izvedeli, ali bodo na Blokah nadaljevali proizvodnjo izolacijskih materialov in kaj to pomeni za njihova delovna mesta. Za prevzem Novolitove proizvodnje se zanima Jub, najstarejši proizvajalec zidnih barv v Sloveniji.

Potem ko je Okrožno sodišče v Ljubljani v ponedeljek oklicalo začetek stečajnega postopka Novolita, bo na sedežu družbe v Novi vasi danes zbor delavcev. Udeležili se ga bodo tudi predstavniki Juba, ki se zanimajo za najem poslovnih prostorov Novolita in za nadaljevanje tamkajšnje proizvodnje, je napovedal stečajni upravitelj Valter Stepan, ki je včeraj že prevzel dokumentacijo in začel postopek za zavarovanje stečajnega premoženja družbe.

Novolit in Jub nista konkurenta

Od današnjega zbora delavcev si na Blokah veliko obetajo, saj je Novolit še edino večje podjetje, potem ko je letos vrata svojega obrata v Novi vasi zaprla Kovinoplastika Lož. Če se bo izšlo tako, kot kaže zdaj, bi Jub še februarja prevzel proizvodnjo oziroma podpisal pogodbo o najemu poslovnih prostorov.

»To je tudi v interesu upnikov, saj je družbo v stečaju lažje prodati, če se delo v njej ne ustavi,« je poudaril Stepan.

Neprekinjeno nadaljevanje proizvodnje je pomembno tudi zaradi prihajajoče gradbene sezone in zime ter kupcev, na katere sta vezana oba proizvajalca. »Jub in Novolit nista konkurenta. Jub je močan proizvajalec premazov in ima od lani tudi nov obrat za proizvodnjo izolacijskih plošč. V Novolitu pa so mojstri za proizvodnjo izolacijskih materialov,« je poudaril upravitelj.

Pri tem Jub ni edino podjetje, ki ga zanimajo proizvodnje linije Novolita, saj je interes zanje izrazilo tudi nekaj manjših podjetij. Eno med njimi je podjetje Areks d. o. o., kjer se zanimajo za proizvodnjo tehničnega stiroporja, je povedal sogovornik.

Dražba je odprto polje

Če bodo današnji pogovori uspešni, bi po sedanjih ocenah delo lahko ohranilo približno 55 od zdaj 87 zaposlenih. Potem bo stečajni upravitelj začel priprave za prodajo premoženja Novolita na javni dražbi.

»Želja je, da se Novolit proda kot celota, saj je le tako mogoče ohraniti proizvodnjo in delovna mesta. Vse drugo so slabe zgodbe,« je poudaril Stepan. Na dražbi pa je mogoče prav vse, je dodal sogovornik. »Dražba je odprto polje, saj ima na njej prednost tisti, ki ponudi najvišjo ceno. Med dražitelji se torej lahko pojavijo tudi kupci, ki bi kupili zgolj z namenom, da bi znižali konkurenčni pritisk in zaprli podjetje,« je še poudaril Stepan.

Stečajni upravitelj bo vsem zaposlenim danes vročil odpovedi pogodb o zaposlitvi, s čimer bo za delavce izpolnjen temelj za pridobitev pravic iz stečajnega postopka. Plače so sicer prihajale redno, vendar delavci že najmanj leto dni nimajo plačanih prispevkov za socialno in pokojninsko zavarovanje, lani jim Novolit ni izplačal niti regresa.

Okrožno sodišče v Ljubljani je postopek prisilne poravnave nad družbo začelo 5. junija lani. Predlog za prisilno poravnavo je podalo vodstvo družbe, saj se je Novolit, v katerem je bilo konec marca lani zaposlenih 116 delavcev, znašel v likvidnostnih težavah. Upniki družbe so v postopku prisilne poravnave prijavili skupaj 9,39 milijona evrov terjatev, Stepan pa jih je priznal za 9,07 milijona evrov. Zdaj imajo čas za prijavo terjatev in drugih pravic do 6. maja.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Svet


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor