sobota
25.11.2017
Refresh
06:06

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Gospodarstvo
Kračun: Slovenija bo potrebovala javnofinančni presežek
Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun poziva k proračunski previdnosti. Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun poziva k proračunski previdnosti. (Tadej Regent/Delo)
Miha Jenko
sre, 13.09, 07:00

Ljubljana – V parlamentu bodo kmalu kar trije proračuni: predlog sprememb proračuna 2018 in proračun 2019 do konca septembra, rebalans proračuna 2017 pa bo v obravnavo v DZ predložen najkasneje do 8. oktobra, so nam povedali na ministrstvu za finance.

Ta čas je neznanka predvsem rebalans letošnjega proračuna, s katerim bo država – po načrtovanem bližnjem sprejetju interventnega zakona za pokritje 136 milijonov izgub v bolnišnicah – na novo določila letošnje proračunske številke in s tem tudi nominalni proračunski primanjkljaj. Ta je bil sicer za letos načrtovan v višini 681 milijonov evrov (1,65 odstotka BDP), a precej višja gospodarska rast od načrtovane, nekateri govorijo že o pregrevanju slovenske ekonomije, in višji letošnji proračunski prilivi, narekujejo tudi bistveno nižji letošnji strukturni primanjkljaj in celo nominalni presežek proračuna. Pa čeprav proračunsko pokrivanje izgub v zdravstvu deluje prav v nasprotno smer.

A če usmerimo pogled naprej, je rebalans v razmerah rekordne gospodarske rasti pravi test za vlado in njeno fiskalno politiko.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Gospodarstvo


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor