petek
15.12.2017
Refresh
00:00

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Svet
Schengen, kakršnega smo poznali, je na smrtni postelji
Bruselj članice nenehno poziva, naj bo nadzor sorazmeren in naj se raje osredotočijo na nadzor v obmejnem pasu. Bruselj članice nenehno poziva, naj bo nadzor sorazmeren in naj se raje osredotočijo na nadzor v obmejnem pasu. (Ronald Zak/AP)
Peter Žerjavič, Bruselj
čet, 12.10, 21:23

Članice EU dve leti po uvedbi prvega nadzora na notranjih mejah med državami v schengenskem območju kot odzivu na množičen prihod beguncev še podaljšujejo ukrepe, ki so bili najprej predvideni le za krajše obdobje.

Ker se novembra izteče dveletni rok, v katerem je po schengenskem zakoniku dopuščen nadzor v primeru pomanjkljivosti pri nadzoru na zunanji meji (v Grčiji), se članice odločajo za drugačno pravno podlago. Danska in nemška vlada sta sporočili, da bosta podaljšali nadzor potnikov za še nadaljnjih šest mesecev. Danski policisti izvajajo nadzor na meji z Nemčijo in Švedsko. Nemčija bo opravljala nadzor letalskih povezav z Grčijo in na meji z Avstrijo. Vzrok niso le pomanjkljivosti na zunanji meji in nezakonite migracije znotraj schengna, ampak tudi teroristična grožnja.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Svet


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor