torek
12.12.2017
Refresh
14:14

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Kultura
Deloskop izpostavlja: Plečnik in voda, vodnjaki v mestu
Plečnikova ureditev stebrne lope ljubljanske tržnice. Plečnikova ureditev stebrne lope ljubljanske tržnice. (Andrej Peunik/MGML)
V. U.
pet, 13.10, 06:00

Še vedno smo v Plečnikovem letu in v nekdanji arhitektovi hiši v ljubljanskem Trnovem napovedujejo še zadnjo razstavo Plečnik in voda: vodnjaki v mestu.

Njena krovna tema bo voda, ki je Jožeta Plečnika navdihovala že na začetku njegovega ustvarjanja na Dunaju, zatem igrala veliko vlogo pri prenovi Praškega gradu, predvsem pa je največje z vodo povezane projekte izvedel prav v Ljubljani, ob bregovih Ljubljanice.

Za razliko od teh projektov se bodo v Plečnikovi hiši tokrat posvetili njegovim zamislim in realizacijam manjših rešitev, v katere je vključeval vodo kot simbol vira življenja in očiščenja.

Napovedujejo izbor izvirnih načrtov, skic in arhivskih fotografij, povezanih tako z realiziranimi kot nerealiziranimi projekti, nanašajo pa se na vodnjake, spomenike in obeležja. Avtorica razstave, ki jo bodo odprli že ob 13. uri, sodi pa tudi v širši projekt Mesec prostora 2017, je Ana Porok.


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Kultura


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor