petek
15.12.2017
Refresh
00:00

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Mnenja
Instant potešitve
Družba, katera koli pač že in čeprav sestavljena iz instant dražljajev in instant potešitev, je točno takšna, kakršno smo ustvarili sami. Družba, katera koli pač že in čeprav sestavljena iz instant dražljajev in instant potešitev, je točno takšna, kakršno smo ustvarili sami. (Jože Suhadolnik/Delo)
Klara Škrinjar
čet, 12.10, 13:00

Kdo je danes zjutraj prebral časopis? sem previdno vprašala množico srednješolcev. Verjetno se je opazilo, da želim s pretirano sproščenostjo ustvariti vtis, da je to nekaj najbolj samoumnevnega na svetu. Hiter skenirajoč pogled po dvorani mi je dal signal, da odgovora ne bom dobila. V prvih vrstah sem videla eno roko, ki se je sramežljivo dvigovala proti nebu. A ravno toliko, da se je odlepila od naslonjala za roke. Skorajda nič več od tega.

»No, mogoče je bolje, da vprašamo, kdo je včeraj prebral časopis? Saj veš, da zjutraj nikoli ni časa za take stvari.« Ja, odlična pripomba fotoreporterja. Ampak rezultat je bil isti. »In koliko med vami vas je bilo na facebooku?« Dvignjene roke so v dvorani završale. Okej, okej, ampak, a je kdo, ki je prebral, recimo, recimo, digitalne različice teh dinozavrov? Verjetno se je njihov spomin lovil med sličicami v učbenikih zgodovine. No, torej, novičarske spletne strani? Spletne strani, ki informirajo o aktualnem dogajanju doma in po svetu? Domače, tuje? Arrrgghhh. Ne. Ne. Nihče. Nič.

Nekdo je vendarle zaklical, da je bral Siol. In to - je bilo to.

Očitno nekaj počnemo tudi mi narobe, sem odvrnila na pol v mikrofon pred seboj napol sama sebi.

Bili smo na pogovoru s srednješolci o medijih, novinarstvu, čarih in pasteh tega dela, a vendar ... Odgovor, ki smo ga dobili, je tak, da bi z njim z lahkoto pokazali na »to mladino, ki nič več ne razmišlja«. To bi bilo najlažje, pa še sami sebi bi umili roke, kajne? A vendar ...

Verjamem, da je težko posploševati, a verjamem tudi, da mladina vendarle razmišlja. Vendar za to zagotovo uporablja (tudi) drugačne spodbujevalce in orodja, kot so bila nekdaj uveljavljena in so za njih dandanes zagotovo konservativna. Svetovni splet je tisti, ki »tukaj in zdaj« prepreda naša občevanja. A tudi njegova pozicija se nekoliko spreminja. V nedavni raziskavi v Veliki Britaniji so ugotovili, da skoraj dve tretjini mladih ne bi vznemirilo dejstvo, če družbena omrežja ne bi bila nikoli »izumljena«. Kot ugotavljajo, je to reakcija na vse slabe stvari, ki jih prinašajo: od zlorab do tako imenovanih lažnih novic. Še več od teh, ki jim je vseeno za obstoj družbenih omrežij, pa je takih (71 odstotkov), ki so se odločili za digitalno raztrupljanje, da so se torej odvadili (pretirane) rabe družbenih omrežij.

Mladi torej tehtajo in iščejo dobrine, ki jim najbolj ustrazajo. Raziskujejo! A vsega ne zmorejo sami. Saj zato so mladi, kajne? Odgovor, ki smo ga dobili na okrogli mizi, je dejstvo, ki slika našo (medijsko) realnost. In še bolj kot to, nam veliko pove tudi o odgovornosti vseh nas, ki smo na strani odraslih, pa ne zgolj tistih, ki smo na medijski produkcijski liniji in ja, nismo dovolj atraktivni, da bi z necenenimi vsebinami pritegnili pozornost (mladih). A vseeno: ta odgovor pove veliko tudi o odgovonosti tistih, ki navijajo na resničnostih šovih, ki brskajo po tujih življenjih in spremljajo njihove tragedije. A tudi o tistih, odločevalcih, ki iz realnosti, ki jo s svojimi potezami krojijo, ustvarjajo farso, ki teši neke druge, vsekakor ne obče interese.

Družba, katera koli pač in četudi sestavljena iz instant dražljajev in instant potešitev, je točno takšna, kakršno smo ustvarili sami. In kakršno ustvarjamo za vso »to mladino«. Instant realizem ni naravna katastrofa, ki se nam je zgodila. Je točno to, kar smo in kar še vedno gradimo. Lahko pa, seveda, kadarkoli vsaj kakšno opeko spodmaknemo ...


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Mnenja


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor