četrtek
23.11.2017
Refresh
21:15

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Kultura
Burgerjev Ivan je film Maruše Majer
Prizor iz filma Ivan. Prizor iz filma Ivan. (Arhiv FSF)
Ženja Leiler
čet, 14.09, 06:00

Janezu Burgerju, na znameniti praški filmski šoli FAMU izšolanemu režiserju, gre v slovenski kinematografiji posebno mesto. Danes 52-letni režiser namreč velja za enega najtalentiranejših avtorjev svoje generacije, pa kljub temu njegova filmografija šteje komaj štiri velikoplatne igrane celovečerce. Od zadnjega je minilo sedem let.

Burger je stopil v središče zanimanja že s svojim prvencem V leru (1999), komično parabolo o odraščanju, ki se zatakne v prosti tek pasivnosti – ta tematika je potem postala osrednja ost marsikaterega slovenskega filma. V leru je bil tudi film, ki je v slovensko kinematografijo prinesel Jana Cvitkoviča, soscenarista in glavnega igralca filma, ki je dve leti pozneje debitiral z enim najboljših poosamosvojitvenih filmov Kruh in mleko.

Burger je potem leta 2004 posnel Ruševine, zgodbo o nastajanju gledališke predstave, ki s prepletanjem različnih ravni realnosti tematizira status manipulacije in laži. Do njegovega naslednjega kinematografskega filma je minilo šest let, ko je posnel Circus Fantasticus, brezdialoško vizualno in atmosfersko delikateso. Za vse tri filme je v Portorožu pobral najvišje vesne. Z Ivanom, njegovim najnovejšim filmom, kljub številni letošnji konkurenci 16 igranih in dokumentarnih celovečernih filmov bržkone ne bo zelo drugače.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Kultura


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor