četrtek
23.11.2017
Refresh
22:02

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Novice
Splet okoliščin in človeška napaka glavni izgovori za nezakonit izvoz odpadkov
V več podjetjih, ki odpadke tudi izvažajo, so inšpektorji odkrili nepravilno skladiščenje odpadkov. Med njimi je bilo tudi Gorenje Surovina. V več podjetjih, ki odpadke tudi izvažajo, so inšpektorji odkrili nepravilno skladiščenje odpadkov. Med njimi je bilo tudi Gorenje Surovina. (Tadej Regent)
Maja Prijatelj Videmšek
sre, 13.09, 10:00

V vseevropski akciji nadzora nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov so bila pri domnevnem poskusu nezakonitega izvoza ujeta tri slovenska podjetja, Komteks, Meltal IS in Ekol. V šestih podjetjih, ki odpadke pošiljajo na predelavo v tujino, pa je bilo ugotovljenih več kršitev. Nekatere primere preiskujejo tudi kriminalisti.

Pri nadzoru tovornega prometa na avtocestnih počivališčih je bila ugotovljena ena nezakonita pošiljka odpadkov. Podjetje Komteks, ki se na spletu pohvali z dolgoletno tradicijo zbiranja in prevozov sekundarnih surovin, je na predelavo v Bosno in Hercegovino pošiljalo dobrih 20 ton mešanih nesortiranih odpadkov, za katere bi moralo pridobiti soglasja pristojnih organov države odpreme, države tranzita in ciljne države. Teh ni imelo, zato je bila pošiljka vrnjena na mesto natovora, inšpekcija za okolje in naravo pa je proti njemu uvedla prekrškovni postopek. Ugotovitveni postopek še poteka, predvidena globa za nezakonito pošiljko pa znaša med 10.000 in 40.000 evrov za pravno osebo in med 2000 in 4000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe.

V Komteksu kršitvi ne pripisujejo velikega pomena. Označili so jo za »splet okoliščin«, ki jih je sprožil strojnik, ko je na tovornjak naložil »napačno blago« − namesto »čiste«, onesnaženo odpadno folijo. To se jim je zgodilo prvič, zagotavljajo.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Novice


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor