četrtek
23.11.2017
Refresh
22:02

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Prosti čas
Razstava v Frankfurtu: Električne obljube, Kitajci in superšportniki (FOTO)
Porsche cayenne Porsche cayenne (Gašper Boncelj)
Gašper Boncelj
tor, 12.09, 13:30

Frankfurt - Tokratna bienalna avtomobilska razstava v Frankfurtu je po svoje drugačna od prejšnjih. Nekateri veliki proizvajalci se je niso udeležili (Peugeot, Nissan, Fiat, Volvo...), drugače kot lani v Parizu tod ni niti ameriške družbe Tesla, zato so še toliko bolj v ospredju domači proizvajalci, ki se poskušajo otresti kritik, ki nanje letijo že vse od izbruha Volkswagnove dizelske afere pred dvema letoma.

Tako so v svojih predstavitvah še močneje poudarili bodoče električne načrte, a hkrati zatrdili, da do njih brez prehodnega obdobja s klasičnimi motorji ne bo šlo. Tako je npr. Volkswagen zatrdil, da bo imel do leta 2025 kar 80 tako ali drugače elektrificiranih modelov, od tega 30 strogo električnih; BMW naj bi imel takrat 25 povsem električnih modelov. Te številke na razstavi nakazujejo s koncepti električnih avtomobilov, kot je volkswagen ID crozz ali pa BMW I vision dynamics concept.

Seveda je v Frankfurtu govora tudi o avtonomnih avtomobilih, kjer pa je trdnih letnic prihoda na trg mnogo manj - Audi tako prikazuje študijo aicon z zatrjevano peto stopnjo avtonomne vožnje, kjer vozilo nima volana in pedalov; Smart razstavlja študijo vision EQ concept... Renault tovrstni izdelek se imenuje symbioz in se ukvarja š širšo umestitvijo tovrstnih avtomobilov v domače okolje.

Drugače je na razstavi tako kot vselej veliko športnih terencev različnih cenovnih razredov, kot so citroen C3 aircross, dacia duster, opel grandlandX, BMW X3, jaguar E- pace, porsche cayenne... Na vsako razstavi in tudi na tej so tudi prestižni in športni avtomobili; med prvimi izstopa zelo elegantni bentley continental GT; med adrenalinskimi izdelki pa med bolj dostopnimi izdelki renault megane RS, med tistimi komaj dosegljivimi pa daleč najbolj mercedes AMG project one s tehniko iz tekmovanja Formule 1in skupno skoraj 100o konji moči...


Icon mail Icon facebook Icon twitter
Prosti čas


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor