četrtek
23.11.2017
Refresh
22:02

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Novice
Reciklirajmo: poraba papirja 50 kg na leto
Mladoletni otrok je vedno lahko vzdrževani družinski član, tudi z lastnim zaslužkom iz prodaje starega papirja. Mladoletni otrok je vedno lahko vzdrževani družinski član, tudi z lastnim zaslužkom iz prodaje starega papirja. (arhiv Ekologi brez meja)
Helena Peternel Pečauer, Panorama
čet, 08.11, 03:00

Ljubljana – Zbiranje odpadnega papirja ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo. Nekoč so ga šolarji s samokolnicami zbirali po gospodinjstvih in si z izkupičkom plačevali izlete. Zdaj so odkupne cene nizke, zavzetost pri zbiranju se zmanjšuje, ekološka gibanja pa vedno glasneje poudarjajo pomen recikliranja.

Vseslovenska akcija zbiranja starega papirja, ki jo organizirajo slovenski Ekologi brez meja, bo potekala ves november. K njej se je že priglasilo 144 podjetij in ustanov ter 108 šol in vrtcev, za posameznike pa prijava ni nujna. Če bi radi sodelovali, na spletu poiščite oznako najbližje točke, kjer lahko oddate star papir, ali ga prinesite na eno izmed enot Dinosa. Denar od prodanega papirja bo nakazan za dobrodelne namene.

Enako je bilo že lani. »Sodelovalo je 214 vrtcev in šol, 160 podjetij in organizacij ter številni posamezniki. Zbrali smo 393 ton starega papirja in za dobrodelne namene podarili 30.000 evrov. Polovico sredstev je dobila družina Mislovič iz Gorenjskega Vrha v občini Zavrč za novo hišo, ki so jo, potem ko se je stara sesedla, pomagali zgraditi posamezniki in podjetja iz vse Slovenije, 15.000 evrov pa smo namenili društvu ELA za gradnjo mladinskega izobraževalnega centra za otroke s posebnimi potrebami v afriškem Malaviju,« je povedala Urša Dolinšek, organizatorka dogodkov pri društvu Ekologi brez meja.

Organizatorji projekta Star papir za novo upanje 2012 so letos akcijo dopolnili z ozaveščevalnimi delavnicami, glasbenimi in plesnimi nastopi ter papirnato razstavo Beseda mine – papir ostane. Urša Dolinšek: »Poleg čuta za sočloveka, hočemo med ljudmi utrditi zavedanje, da je papir dragocena surovina, ki jo lahko uporabimo večkrat, tudi ustvarjalno.«

Ambasadorji projekta so člani plesne skupine The Artifex, ki smo jih spoznali v oddaji Slovenija ima talent. »Tudi mi smo bili zagreti zbiralci starega paprija. Vsa šolska leta smo vestno sodelovali in zastopali svoje šole. Zdaj hočemo pomagati Ekologom brez meja, saj verjamemo, da skupaj lahko premaknemo meje v ozaveščenosti mladih o pomenu reciklaže odpadnega papirja,« so povedali fantje. Nastopili bodo na dogodku ob uradnem zagonu akcije, jutri ob 18. uri, v ljubljanskem City Parku, kjer bodo določili tudi letošnjega prejemnika zbranih humanitarnih sredstev.

Potek zbiranja

Podjetje Dinos bo postavilo zabojnike za star papir na različnih lokacijah in poskrbelo za odvoz. Vanje lahko odlagate časopise, revije, knjige, prospekte, kataloge, zvezke, pisemski, ovojni, arhivski in tudi razrezan papir. »Zadnjega ni treba posebej zapakirati, kartona pa v tej akciji ne zbiramo,« opozarjajo odgovorni iz Dinosa in dodajajo: »Tiste, ki bi hoteli oddati stare registre ali mape s trdimi platnicam, prosimo, naj jih odstranijo in v zabojnik oddajo le vsebino. Če bo bodo oddane večje količine registrov, bomo po dogovoru organizirali izredni prevoz.«

V Dinosu so obljubili, da bodo zabojnike dostavili vsem prijavljenim ustanovam, ki bodo zbrale vsaj 800 kilogramov papirja, kar je približno šest polnih samokolnic. »Ti zabojniki bodo hkrati tudi zbirne točke, kamor bodo papir lahko prinesli posamezniki. Lokacije in datume postavitev bo prikazoval zemljevid na spletni strani projekta. Za ustanove, ki ne bodo zbrale tako velikih količin papirja, bomo po večjih krajih organizirali krožne vožnje in ga pobrali.«

Prvi so bili Kitajci

Ali ste vedeli, da so Kitajci prvi kos papirja iz recikliranih materialov izdelali že okoli leta 200 pr. n. št.? Američani zdaj skoraj 50 odstotkov potreb po papirju izdelajo iz odpadkov, v Evropi smo boljši. Leta 2004 je bila stopnja recikliranja 54,6-odstotna, leta 2007 je dosegla 64,5 odstotka, zdaj pa že presega 66 odstotkov.

»Lani smo Slovenci zbrali 246.000 ton vseh vrst starega papirja, 139.000 ton smo ga izvozili, doma pa uporabili 107.000 ton. V Vipapu smo ga predelali približno 29.000 ton. Slovenski proizvajalci smo skupaj predelali 414.000 ton vseh vrst starega papirja, poleg dela domačega še 307.000 ton uvoženega. Podatki vključujejo vse vrste papirja, tudi karton, ki ga v Vipapu ne moremo predelati. Recikliramo predvsem časopisni in revijalni papir,« je povedal Peter Drakulić, iz podjetja Vipap Videm Krško.

V nadaljevanju izvemo, da odpadni papir v proizvodnji novega časopisnega pomeni od 90 do 95 odstotkov surovin, v izdelavo grafičnega papirja pa ga lahko vključijo od 60 do 70 odstotkov. »Star papir razpustimo v bobnu, ki odstrani tujke, plastiko, kovinske delce in sponke. Suspenzija razpuščenih vlaken gre naprej, skozi različne tehnološke procese, ki poskrbijo še za odstranitev raztopljene tiskarske barve in drugih motečih snovi. Vlakna se dodatno obdelajo in po potrebi obelijo. Tako pridobljena reciklirana vlakna shranimo v skladiščnih stolpih, od tam pa jih prečrpavamo na papirne stroje. Tja se dovaja še lesovina in celuloza, če to zahteva vrsta papirja, ki ga izdelujemo,« je postopek opisal predstavnik Vipapa.

Pomen recikliranja

Poraba papirja v svetu, tudi v Sloveniji, se povečuje. Izračuni kažejo, da ga posameznik porabi približno 50 kilogramov na leto. Strokovnjaki Mednarodnega inštituta za okolje in razvoj iz Londona ocenjujejo, da je 85 odstotkov poslovnih informacij še vedno shranjenih na papirju. Vsako leto porabimo 115 milijard listov papirja za tisk besedil iz računalnikov. Povprečen spletni uporabnik natisne 28 strani na dan. Kar 41 odstotkov svetovne papirne proizvodnje je namenjene za izdelavo embalaže.

Če bi po vsem svetu reciklirali le polovico razpoložljivega odpadnega papirja, bi se izognili sečnji približno 20 milijonov hektarjev gozdov na leto, saj papirna industrija 35 odstotkov surovin še vedno pridobi iz na novo podrtih dreves. Raziskovalci ameriške agencije Environmental Protection dokazujejo, da se z recikliranjem papirja posredno za 35 odstotkov zmanjša onesnaženje vode, zraka pa za 74 odstotkov. Pravijo, da je vsak list papirja mogoče reciklirati kar sedemkrat.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Novice


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor