četrtek
23.11.2017
Refresh
22:02

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Kultura
Osmrtnica za Delo
(Tomi Lombar/Delo)
Jela Krečič, kultura
čet, 11.10, 21:00

Da ima Janez Janša zgodovino konfliktnega odnosa z mediji, še posebej do tega, ki ga berete, ni nobena skrivnost. Zakaj bi se torej ob njegovi sredini izjavi na tretjem programu nacionalne televizije, kjer Delo obtoži laži in navrže, da gre za časnik, v katerem še osmrtnicam ni verjeti, sploh vznemirjali? Zato, ker je ni izrekel državljan Janez Janša, ki je do osebnega mnenja seveda upravičen, ampak ker jo je javno podal najvišji predstavnik oblasti.

Časopis, ki ga berete, je usmerjen v to, da vsakokratne ukrepe katere koli vlade meri s tem, kaj je skupno dobro, kaj je v javnem interesu. Pri tem še posebej gleda pod prste najvišjim funkcionarjem. Poslanstvo medijev, ki vključuje kritični pretres oblastnih potez, je namenjeno tudi negovanju integritete najvišjih državnih funkcij. Razsvetljeni nosilec takšne funkcije zato delovanja medijev ne kritizira niti jih ne diskreditira, kadar ti opozarjajo na morebitne sporne oblastne ukrepe.

V nasprotju s tem se je premier, denimo, obregnil tudi ob tekst kolegice Milene Zupanič, v katerem je avtorica opozorila na beg možganov pri nas. Tezo, da državo zapuščajo najbolj izobraženi ljudje, so v njenem članku postavili nosilci pomembnih in častnih funkcij: med drugim dr. Jože Trontelj, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) in dr. Franci Demšar, direktor javne agencije za raziskovalno dejavnost RS. Kdo torej laže? Ob podatkih, ki jih prinaša ta tekst, in ob zaskrbljenosti avtoritet bi se vsaka vlada in njen premier zamislila, ne pa diskreditirala glasnika slabih novic.

Ko najvišji predstavnik oblasti izreka težke obtožbe na račun nekega medija, lahko to razumemo predvsem kot osmrtnico demokratičnemu razmerju med nosilcem funkcije predsednika vlade in tistim, ki jo mora po svojem osnovnem poslanstvu nadzorovati. Takšne osmrtnice pa se ne more veseliti nihče.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Kultura


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor