četrtek
23.11.2017
Refresh
22:02

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Novice
Obama napoveduje postopni umik iz Afganistana
Ameriška vojska se umika Ameriška vojska se umika (AFP)
Boris Čibej, New York
čet, 23.06, 11:08

New York - »Amerika, nastopil je čas, da se osredotočimo na gradnjo države tukaj doma,« je v težko pričakovanem govoru o delnem umiku ameriške vojske iz Afganistana v sredo zvečer povedal ameriški predsednik Barack Obama. Ljudstvu je sporočil, da se bo iz te srednjeazijske države, ki so jo ZDA napadle pred slabimi desetimi leti, še letos umaknilo 10.000 vojakov, ostalih 23.000, ki jih je kot del okrepitev poslal v Afganistan pred 18 meseci, pa se bo vrnilo do začetka jeseni 2012. Dobro obveščeni krogi trdijo, da bo vračanje vojakov potekalo hitreje, kakor si je želel Pentagon, a tudi po umiku okrepitev bo pod Hindokušem še vedno ostalo 68.000 ameriških vojakov, več kot dvakrat več kot takrat, ko je pred dvema letoma in pol Nobelov nagrajenec za mir za leto 2009 prevzel krmilo še vedno najmočnejše države na svetu.

Afganistan so ZDA napadle 7. oktobra 2001, samo za neposredne stroške operacije Trajna svoboda so doslej ameriški davkoplačevalci odšteli 420 milijard dolarjev, trenutno pa gre iz proračuna zanjo okoli dve milijardi dolarjev na teden. V najdaljši vojni v ameriški zgodovini je doslej padlo več kot 2500 zavezniških vojakov, od teh več kot 1600 Američanov, tisočev mrtvih civilistov pa v zadnjih desetletjih ni nihče uradno prešteval. Trenutno je v Afganistanu okoli 100.000 ameriških vojakov, med 40.000 do 50.000 vojakov Nata in še kakih 100.000 zasebnih pogodbenikov.

Obama je nasprotoval ameriški vojni v Iraku, pač pa je vedno zagovarjal »nujno« vojaško posredovanje v Afganistanu, kjer so se skrivali organizatorji napadov na ZDA 11. septembra 2001. Ko je januarja 2009 prišel na oblast, je takoj povečal število vojakov za okoli 30.000, konec tega leta pa je po večmesečnih posvetih sprejel novo afganistansko strategijo in poslal pod Hindukuš še skoraj 40.000-glavo okrepitev. A takrat je, da bi pomiril pacifiste v svojih lastnih strankarskih vrstah, tudi obljubil, da se bodo prvi ameriški vojaki začeli vračati že letos poleti.

To, da se bo julija začel postopni umik, ni bila skrivnost, pač pa so še v sredo analitiki ugibali, kako hitro bo ta potekal. Ko so nekaj ur pred predsednikovim govorom njegovi svetovalci javnosti »izdali« prve številke, so komentatorji takoj začeli razlagati, da je predsednik »pospešil« vračanje vojakov, da ni ustregel željam vojaških poveljnikov in da so v Beli hiši zmagali »golobi« okoli podpredsednika Josepha Bidena. Ta je že pred letom in pol nasprotoval vojaškim okrepitvam in se zavzemal za omejene protiteroristične akcije, kakršna je bila tista, v kateri so na začetku maja ameriški komandosi usmrtili Osamo bin Ladna.

Smrt ameriškega sovražnika številka ena je omogočila, da se iz Afganistana »začenjamo vračati s pozicije moči«, je povedal ameriški predsednik. A njegov glavni poveljujoči v tej regiji general David Petraeus, ki bo kmalu prevzel krmilo obveščevalne službe Cia, menda o tej moči ni bil tako prepričan, saj je predlagal počasnejši umik: letos le 5000 vojakov, naslednjih 5000 pa do naslednjega poletja.

V Pentagonu, kjer morajo poslušati ukaze vrhovnega poveljnika, o zadržkih do predsednikovih odločitev ne smejo govoriti, je pa o smiselnosti Obamovega »prehitrega« umika v zadnjih dnevih spregovorilo nekaj nekdanjih visokih vojaških uslužbencev. Generalpolkovnik David Barno, ki je v letih 2003-2005 poveljeval združenim zavezniškim silam v Afganistanu, je prepričan, da umik 10.000 vojakov v letošnjem letu ne bo povzročil pretirane zmede na bojiščih. »To je več in hitreje, kakor si je vojska želela, a je izvedljivo in ne bo imelo vpliva na razmerje sil na bojiščih,« meni Barno. Bolj problematična je po njegovem mnenju Obamova odločitev, da bo drugi del okrepitev, 23.000 vojakov, umaknil še pred jesenjo 2012. »To pa je ravno sredi sezone vojskovanja,« je Barno izjavil za New York Times. Tudi za Michaela O'Hanlona z liberalnejše ustanove Brookings je september sporni datum, ker se bodo morali vojaki na odhod začeti pripravljati že več mesecev prej, zato že naslednje poletje, v času, ko se boji najbolj razvnamejo, ne bo mogoče več računati nanje. »To pa je zaletavi konec dokaj uspešne ofenzive,« meni O'Hanlon.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Novice


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor