sobota
25.11.2017
Refresh
06:06

A A A
Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor
Novice
Vodja poslancev SDS Jože Tanko je poslanko SD Melito Župevc označil za »blondinko«
Melita Župevc Melita Župevc (Roman Šipič/Delo)
Marko Jakopec, notranja politika
čet, 09.06, 11:13

Ljubljana – »To, kar ste rekli, je žalitev, ampak to je vaša politika, to so nove vrednote, ki jih zagovarjate in jih želite vpeljati v slovensko politiko, to sporočate državljanom, to je oblast, ki prihaja, hvala lepa, ampak ne hvala!« se je poslanka SD Melita Župevc na seji mandatno-volilne komisije DZ ogorčeno odzvala na besede vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, ki jo je mimo mikrofona označil z besedami »je pač blondinka«.

Jože Tanko je na začetku te točke spomnil, da mora poslanska skupna že tretjič predlagati predsednika te komisije: najprej je bil predsednik Zvonko Černač, nato Branko Grims, oba pa sta položaj izgubila, ker je koalicija predlagala, da se ju zasliši kot priči. Dejal je, da za to niso obstajali vsebinski razlogi, ampak politikantski, in izrazil prepričanje, da bo tudi tokrat podobno. Franco Juri (Zares) se je ob predlogu, naj predsednica komisije postane Eva Irgl, čudil, da v SDS niso predlagali »največjega strokovnjaka« za to področje Janeza Janšo. »Morda bi se nato pogovarjali drugače,« je menil.

Melita Župevc (SD) je predlog označila za velik preobrat v stališčih SDS, glede na to, da je SDS mesece trdila, da tretji člen zakona o parlamentarni preiskavi, ki določa, kdo v preiskovalni komisiji ne sme sodelovati, ni jasen, in ga je zato celo poslala v ustavno presojo, zdaj pa nenadoma trdi, da je z njim vse v redu. In med njenim govorom je iz klopi prišla opazka o tem, da je »pač blondinka«. Ko je Župevčeva opazko pospremila z besedami, da govori predvsem o kulturi tistega, ki jo je izrekel, in Tanka pozvala, naj izjavo glasno ponovi v mikrofon, »če si upa«, pa je bilo slišati razburjene klice iz ozadja.

Predsednik komisije Bojan Kontič (SD) je nato Tanku očital, da je s svojo pripombo prešel mejo dobrega okusa in mu predlagal, da se opraviči. »Se bom opravičil – je pač črnolaska,« je svoje povedal Tanko, s čimer je spodbudil Kontiča k obljubi, da mu bo ob naslednji takšni žalitvi vzel besedo, da je to »fašistoidna politika«, pa je bilo slišati iz klopi.
Proti Tankovim besedam je nato protestiral tudi Franco Juri (Zares), rekoč, da zadeva nikakor ni malenkostna, saj je žalitev izrekel vodja največje opozicijske poslanske skupine. Solidarnost z Župevčevo je izrazil tudi Gvido Kres (SLS), ki je dejal, da gredo nekateri na skrajni rob svojih sicer odličnih retoričnih sposobnosti, proti čemur bo vedno dosledno protestiral.

Icon mail Icon facebook Icon twitter
Novice


Zadnje novice Rubrike Uredniški izbor